Livrare gratuita pentru comenzi de peste 245 RON
contact@pantofi-de-vicov.ro
pantofi piele naturala vicov fabricat cu mandrie in romania
ICON ICON 0
  • Costul tau de cumparaturi este gol!

Povestea pantofilor de Vicov

Legenda

Povestea pantofilor de vicov se pierde in cele mai vechi timpuri, cu sute sau chiar mii de ani inainte de zilele noastre.

O legenda locala spune ca insasi Stefan cel Mare, in drumurile sale la manastirea Putna, ii aduna pe cei mai iscusiti mestesugari din zona si ii punea sa faca incaltari pentru el si pentru ajutoarele sale. Inca din acele timpuri, mestesugarii din zona pe care astazi o denumim Vicov, erau renumiti pentru opincile pe care le faceau.

Opincarii acelor vremuri au transmis aceasta indeletnicire, peste veacuri, din tata in fiu. Intre timp, insa, incaltamintea s-a schimbat, modul de a face un pantof a evoluat. Oamenii de aici au tinut mereu pasul cu noutatile in domeniu si s-au adaptat vremurilor.

Anii 1800-1900

In timpul ocuparii Bucovinei de catre imperiul Austro-Ungar, zona a cunoscut o perioada de modernizare si de dezvoltare economica. Atunci incep sa se produca cizmele si pantofii eleganti cu aspect nou, modele din care se inspira incaltamintea eleganta si in zilele noastre.

In peisajul bucovinean din secolul 19 si inceputul secolului 20, oricine se respecta avea macar o pereche de pantofi facuti la Vicov. Acestia erau nelipsiti din picioarele oamenilor din targuri si piete, din institutii publice si de invatmant.

Perioada comunista

In perioada comunista, industria incaltamintei a cunoscut, ca multe alte domenii de activitate, o schimbare de proportii. In primul rand oamenii nu mai avea voie sa comercializeze materia prima principala: pielea naturala. Tabacaria a devenit o afacere exclusiv destinata statului, ca si industria producatoare de pantofi.

Oficial niemeni in afara statului (cu fabrici, asociatii si cooperative) nu producea piele sau incaltaminte. Unii oameni din Vicov lucrau la cooperative mestesugaresti, altii la fabricile din zona, insa cert este ca, neoficial, multi vicoveni faceau pantofi acasa, riscandu-si libertatea pentru a duce mai departe traditia transmisa din tata-n fiu.

Perioada post-revolutie

Dupa revolutie, cand s-a liberalizat piata, papucarii din Vicov s-au apucat si mai serios de treaba. Pe ulitele Vicovului se auzeau, cat e ziua de lunga, zgomotul batailor de ciocan in pantof si al masinilor de cusut.

Au aparut imediat dupa 90 si investitori italieni care au adus un plus de noutate in aceasta industrie locala. Contributia lor s-a simtit in evolutia pantofilor care se fac in zona Vicovului. Unii dintre ei s-au retras pana astazi, altii mai lucreaza cu fabrici din zona.

Industria incaltamintei s-a dezvoltat in Romania postdecembrista si a permis evolutia Vicovului. Initial la statutul de comuna, Vicovu de sus este astazi oras, iar impreuna cu comunele Vicovu de Jos si Bivolarie formeaza zona numita Vicov.

Materia prima de baza, traditionala, folosita pentru incaltaminte este pielea naturala. De multa vreme se stie ca pielea animalelor este un material foarte sanatos pentru picior. In acelasi timp, datorita proprietatilor sale de a-si modifica usor forma, pantofii din piele sunt nu doar sanatosi, ci si confortabili.

In zilele noastre

Aici sunt peste 200 de ateliere unde se fabrica incaltaminte, dar si mici fabrici cu 40-50 angajati si 3 fabrici cu peste 100 angajati. Unele fabrici au facut si incaltaminte pentru export, insa in zilele noastre majoritatea pantofilor facuti aici sunt purtati la noi in tara.

In ciuda conditiilor grele de munca, a importurilor tot mai mari de incaltaminte in tara noastra si a agresivitatii cu care marcile internationale isi vand produsle la noi in tara, traditia pantofilor de Vicov continua…